Marcinkevičius




Vilniuje akcijos metu simboliškai „išlaisvinti“ 35 Baltarusijoje kalintys žurnalistai

kalintysVilniuje penktadienį skirtingų šalių žurnalistai simboliškai iš kalėjimo „išlaisvino“ 35 šiuo metu Baltarusijoje kalinčius kolegas.

Pasaulinę spaudos laisvės dieną akcija #laisvęžurnalistams surengta buvusio Lukiškių kalėjimo teritorijoje. 

„(...) nutarėme kalėjime juos įamžinti, kad parodytume, kaip jie atrodo, ir simboliškai išnešti kiekvieną iš tų portretų, kaip simbolį išlaisvinti bent jau čia, Vilniuje, laisvame mieste, galbūt atkreipiant dėmesį Europos Sąjungos institucijų, gal ir Hagos teismo kažkada“, – penktadienį po akcijos BNS sakė Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius.

Nors akcija vyko ir pernai, D. Radzevičius teigė matantis, kad per metus situacija nepasikeitė.

Akcijos organizatorių teigimu, šiuo metu Baltarusijoje įkalinti 35 žiniasklaidos atstovai. 

LŽS pirmininko nuomone, šis skaičius dažnai tampa tik statistika.

„Tas 35 žmonių skaičius neatspindi realios padėties, nes tie šimtai žurnalistų, redaktorių, kurie dabar yra išvažiavę iš Baltarusijos, jie yra potencialūs taikiniai. Kažkuria prasme jie atlieka bausmę, tik ne šalies viduje, o yra priverstinė tremtis“, – kalbėjo D. Radzevičius.

Kaip anksčiau teigė Vilniuje veikiančios Baltarusijos žurnalistų asociacijos vadovas Andrejus Bastunecas, „baltarusiai apie spaudos laisvę svajoja jau 30 metų, tačiau realiai jie matė tik tris dešimtmečius vykstantį karą prieš žurnalistus“.

Anot asociacijos, šiuo metu Lietuvoje yra apie 150 jos narių žurnalistų. Iš Baltarusijos į kitas šalis iš viso yra išvykę apie 500 žurnalistų.

 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode