Žarnynas – mūsų antrosios smegenys, nes jame yra per 100 mlrd. nervinių ląstelių – daugiau nei galvos ir nugaros smegenyse, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Be to, priduria jis, vartojant netinkančius produktus sugriauta žarnyno mikrobioma tampa daugybės negalavimų priežastimi.
„Daugeliui kalbėti apie tai, kas dedasi žarnyne – nepatogu ar net verčia raudonuoti“, – sako A. Unikauskas ir priduria, kad nuo to, kas vyksta žarnyne priklauso šiandienos savijauta ir rytojaus sveikata.
Gydytojas tikina, kad virškinimas – tik viena iš šio svarbaus organo užduočių: „Žarnynas – mūsų antrosios smegenys, nes jame yra per 100 mlrd. nervinių ląstelių – daugiau, nei galvos ir nugaros smegenyse. Kitas svarbus dalykas – mikroorganizmai. Žarnyne gyvenančių padarėlių įvairovė įspūdinga: tyrimai rodo, kad jų ten – per 500 rūšių, o kiekvieno žmogaus mikroorganizmų mišinys – toks pat unikalus kaip pirštų antspaudai.
Vienam žmogaus genui tenka 300 bakterijų genų. Mes jiems parūpiname maisto, gyvenamąją vietą ir judėjimo priemones, o jie mums padeda suvirškinti ir absorbuoti tai, ką suvalgome, gamina vitaminus bei hormonus, neutralizuoja toksinus, treniruoja imuninę sistemą.“
Pasak A. Unikausko, nesirūpinant žarnynu ir mityba, gali atsirasti įvairių negalavimų. Apie tai, kad pažeista žarnyno mikrobioma, gali įspėti nutukimas, diabetas, alergijos, autoimuninės ligos, depresija, nuovargis, nuotaikų kaita, pilvo skausmai, širdies ligos, astma ir kiti požymiai.
„Tam, kad jaustumėtės žvalesni ir energingesni, būtina žinoti savo žarnyno tipą ir kokį maistą galite valgyti“, – sako A. Unikauskas.
Profesoriaus teigimu, žarnynas gali būti skirstomas į tris tipus – „amžinai alkanas“, „išnaikintų bakterijų“ ir „pilnas dujų“. Kiekvienam iš jų priskiriamos skirtingos charakteristikos ir sprendimo būdai.
Tipas „amžinai alkanas“
Simptomai: jaučiamas nuolatinis alkis, nėra sotumo jausmo – nėra arba yra per mažai tam tikrų bakterijų. Žarnynas negali kai kurių maisto skaidulų paversti į butiro rūgštį, kuri padeda pajusti sotumą bei saugo žarnų gleivinę ir gydo uždegimą. Visada alkanų žmonių žarnynas negamina tam tikrų cheminių medžiagų, kurios padeda patogiai jaustis.
Gydytojo patarimas: Įtraukite į kiekvieną patiekalą produktų, turinčių inulino. Inulinas – nevirškinamos skaidulos. Jos tampa gerųjų bakterijų gyvenimo ir maitinimosi terpe. Gerosioms bakterijoms reikia skaidulų. Jos paverčia skaidulas trumpos grandinės riebalų rūgštimis, o šios padeda mums jaustis sotiems. Geriausi produktai – avižos, porai, česnakai, baltosios pupelės.
„Išnaikintų bakterijų“ tipas
Nustatomas tada, kai žarnyno gerosios bakterijos išnaikintos dėl netinkamos mitybos ar medikamentų, pavyzdžiui, antibiotikų. Jei vartojame daug greitojo, perdirbto maisto, žarnyne įsivyraus blogosios bakterijos. Blogėja maisto medžiagų pasisavinimas, mažėja vitaminų ir hormonų, prasideda žarnyno uždegimai, trūksta riebalų rūgščių
Gydytojo patarimas: Gardinkite kiekvieną patiekalą prieskoniu, turinčiu polifenolių. Polifenoliai padeda maistą paversti prebiotiku, kuriuo maitinasi gerosios bakterijos. Bakterijos – sveikatos garantas. Geriausi produktai –cinamonas, kmynai, aitriosios paprikos, petražolės, ciberžolė, paprikų milteliai.
„Pilnas dujų“ tipas
Nustatomas tada, kai valgoma per daug gyvulinių baltymų. Jie nėra visiškai suvirškinami, prasideda puvimas, išsiskiria daug metano dujų. Pastarosios ardo B grupės vitaminus. Padidėjus blogųjų bakterijų kiekiui, dujų kvapas prastėja.
Gydytojo patarimas: Pakeiskite gyvulinius baltymus į augalinius. Tokiu būdu gausite baltymus kartu su skaidulomis. Nepamirškite, kad paros baltymų kiekis turi būti ribotas. Geriausi produktai – lęšiai, baltosios pupelės, ispaninių šalavijų sėklos.
Technologijos.lt